Sanayi Bakanlığı ukdesinde yürütülen Yeşil Dönüşüm Destek Programı Çağrısı 26.07.2024 tarihi itibarıyla açılmıştır. Program kapsamında;
Yeşil Dönüşüm Destek Programı Uygulama Usul ve Esasları Tebliği kapsamında tanımlanmış olan imalat sanayinde faaliyet gösteren Türkiye’de yerleşik sermaye şirketleri, minimum 30 Milyon TL tutarındaki projeleri için başvuruda bulunabilmektedirler
Bu başvuru süreci kapsamında en az 3 kişiden oluşan yeşil dönüşüm ekibinin kurulması, başvuran firma personellerinden bir yeşil dönüşüm lideri belirlenmesi, online başvuru, proje yol haritası raporunun oluşturulması, onaylatılması gibi basamaklar gerçekleştirilmektedir.
Çağrı kapsamında yalnızca imalat sanayinde faaliyet gösteren üretim tesisi ve yardımcı birimlerle sınırlı kalmak kaydıyla proje hedeflerini gerçekleştirmeye yönelik olarak yapılacak arazi-arsa alımı, bina-inşaat harcaması ile alınacak makine, teçhizat, teknoloji, yazılım ve donanım ile ölçüm, doğrulama, belgelendirme, etüt, test ve danışmanlık hizmetlerini içeren projeler başvuru yapabilir. Program kapsamında mevcut tesise yapılacak ilave yeni yatırımlar dışında kalan komple yeni yatırımlar ile yeşil dönüşüm sürecinde kullanılacak teknoloji ve ürünlerin geliştirilmesi veya üretilmesine yönelik Ar-Ge veya yatırım faaliyetleri için destek sağlanmamaktadır.
Yatırımcı, başvuruda bulunduğu proje için miktarsal veya oransal olarak somut ve ölçülebilir iyileştirmeler içeren bir veya birden çok proje hedefi belirlemelidir. Proje hedefi, performans göstergelerinin en az birinde iyileştirme sağlamaktadır.
Proje hedefi, aşağıda yer verilen performans göstergeleri dikkate alınarak birim üretim başına belirlenmelidir:
a) Enerji tüketimi
b) Sera gazı emisyon miktarı
c) Hava kirletici emisyon miktarı
ç) Karbon ayak izi
d) Su ayak izi
e) Hammadde tüketimi
f) Atık miktarı
g) Su tüketimi
ğ) Atık su miktarı
h) Atık su kirlilik yükü
ı) Tesis atıklarından geri dönüştürülmüş girdi miktarı
Proje hedefleri ile ilgili olarak projenin uygulanması öncesindeki mevcut durum ölçüm bilgileri başvuruda sunulacak olan Yol Haritası Raporunda, projenin uygulanması sonrasındaki ölçüm bilgileri ise nihai durum ölçümünde sunulmaktadır.
Sinerji Çevre olarak, Karbon Ayak İzi, Su Ayak İzi, Çevre Mevzuatı uyarınca danışmanlığını yaptığımız tesislerde düzenli olarak takip edip iyileştirme planları sağladığımız atık yönetimi – enerji verimli uygulamalar – atıksu yönetimi gibi konulardaki tecrübemizi değerli yatırımcılarımızın hizmetine sunuyoruz.
Sizlerde destek programından faydalanmak ve yatırım planınızın finansı için bahsi geçen süreçlerin içerisinde yer almak isterseniz; yeşil dönüşüm konusunda sizlere danışmanlık sağlayarak, konusunda uzmanlaşmış çevre mühendislerimiz ile hizmet vermekten mutluluk duyarız.